Obama zet straffen om van 330 gevangen alvorens het Witte Huis te verlaten

Obama zet straffen om van 330 gevangen alvorens het Witte Huis te verlaten
Obama zet straffen om van 330 gevangen alvorens het Witte Huis te verlaten

De ontslagnemende president Barack Obama heeft net voor zijn vertrek uit het Witte Huis nog de straffen omgezet van 330 gevangenen die in de cel zaten voor drugsgerelateerde feiten. Obama zei fier te zijn dat dit een van zijn laatste daden was als president. “Amerika is een natie van tweede kansen”, schreef hij op Twitter. Eerder deze week besliste Obama al om de celstraf van WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning fors in te korten. Ze werd veroordeeld tot 35 jaar cel, tot 2045, maar zal nu vrijgelaten worden op 17 mei.
Dinsdag gaf Obama ook gratie aan 64 personen, onder wie een ex-generaal uit zijn naaste omgeving, en zette hij de straf om van nog eens 208 gevangenen. In totaal heeft de Democraat tijdens zijn ambtstermijn 1.715 straffen omgezet. Dat zijn er meer dan al zijn voorgangers tezamen.
De gevangenen die hun straffen omgezet zagen worden gezien als ongevaarlijk voor de maatschappij. Het gaat vooral om drugdealers die zware celstraffen hebben gekregen binnen het repressieve Amerikaanse rechtssysteem. Obama heeft zich uitgesproken voor alternatieve straffen voor de kleine criminelen, en kaartte het falende justitiebeleid aan, dat in de strijd tegen de criminaliteit systematisch kiest voor celstraffen.
Vandaag zitten in de VS meer dan 2,2 miljoen mensen achter de tralies, onder wie talrijke mentaal zieken en drugsverslaafden die vaak tot minderheidsgroepen behoren.

Bron: Belga