Robert Vertenueil voorlopig enige kandidaat om nummer twee ABVV te worden

Robert Vertenueil voorlopig enige kandidaat om nummer twee ABVV te worden

Robert Vertenueil (51) is goed op weg om de nieuwe nummer twee van de socialistische vakbond te worden, naast voorzitter Rudy De Leeuw. Vertenueil heeft zich als enige kandidaat gesteld voor de post van federaal secretaris, wat hij moet zijn om algemeen secretaris te kunnen worden. De socialistische bond is op zoek naar een opvolger voor algemeen secretaris Marc Goblet, die eind november zijn vervroegd vertrek op 30 juni 2017 aankondigde. Goblet kampte vorige zomer al met gezondheidsproblemen en onderging begin dit jaar een succesvolle levertransplantatie.

Vertenueil is momenteel nog algemeen secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV, waar ook Goblet vandaan kwam. Om algemeen secretaris te worden van de hele socialistische vakbond, moet Vertenueil nog enkele procedurele hordes nemen. Zijn nominatie zou tijdens het federaal congres in juni bevestigd moeten worden. Al is er nog een mogelijkheid: Jean-François Tamellini, die momenteel Goblet vervangt. Hij is al federaal secretaris en komt dus ook in aanmerking. Hij liet donderdag via Twitter weten dat hij zijn beslissing over de kandidaatstelling voor de post van algemeen secretaris “in de komende dagen” zal bekendmaken.

Vertenueil is geboren in Brussel, maar groeide op in Quaregnon. Na zijn opleiding als bouwtechnicus begon hij in 1987 zijn carrière bij de socialistische mutualiteiten van Waals-Brabant. Van 1994 tot 2012 was hij PS-gemeenteraadslid in Nijvel, waar hij nog steeds woont. Vertenueil is getrouwd en heeft twee kinderen.

bron: Belga