"Beter een erkende moskee, maar wel met gemotiveerd advies"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"We hebben altijd gezegd dat het beter is om een erkende moskee te hebben, waar je controle kan op uitoefenen, dan een niet erkende." Dat is donderdag te horen bij het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Verschillende parlementsleden uit de meerderheid twijfelen eraan of de minister nog wel nieuwe moskeeën wil erkennen. Die erkenning moet er volgens Homans echter wel komen op basis van gemotiveerde adviezen. Minister van Justitie Koen Geens bracht een positief advies uit voor de erkenning van twintig nieuwe moskeeën, bleek eerder deze week. Voor 23 andere erkenningsdossiers is er nog geen advies. Liesbeth Homans liet echter weten dat ze niet zal overgaan tot de erkenning van de moskeeën. Ze wil beschikken over alle informatie en wil dus ook inzage in de dossiers van Staatsveiligheid.

Intussen liet Geens weten dat de dossiers zullen worden overgemaakt. "Als we die hebben ingekeken zullen we het advies van de gemeenten en de provincies vragen", is donderdag te horen bij Homans. Die hebben vier maanden de tijd om zich over het dossier te buigen. "Daarnaast dienen nog andere zaken te worden gecontroleerd, zoals de financiering, het gebruik van het Nederlands als omgangstaal en het erkennen van de mensenrechten."

Als aan alle voorwaarden is voldaan, zal ook Homans haar fiat geven. Op het kabinet wordt ontkend dat de minister geen enkel islamitisch gebedshuis meer zou willen erkennen. "Voor ons gaat het er gewoon om een goed gemotiveerde beslissing te kunnen nemen", is te horen.

bron: Belga