WikiLeaks noemt vrijlating van Chelsea Manning "overwinning"

door
Belga
Leestijd 2 min.

WikiLeaks reageert opgetogen op de aankondiging van het Witte Huis dinsdag dat Chelsea Manning vervroegd vrijkomt. Op Twitter speekt de organisatie van "een overwinning".

"OVERWINNING: Obama vermindert de straf van Chelsea Manning van 35 naar zeven jaar. Op 17 mei wordt ze vrijgelaten", aldus de organisatie die gespecialiseerd is in het onthullen van geheime documenten.

Het Wite Huis kondigde dinsdag aan dat de nu 29-jarige Chelsea Manning op de lijst staat van 273 mensen die gratie of strafvermindering krijgen.

Ze diende - toen nog als man en onder de naam Bradley Manning - in het Amerikaanse leger in Irak toen ze 700.000 geheime militaire documenten doorspeelde aan WikiLeaks. Daarin was sprake van veel meer burgerdoden dan officieel werd aangekondigd, en zat ook een video van de helikopteraanval van het Amerikaanse leger waarbij in 2007 twee werknemers van het persbureau Reuters en verscheidene anderen in Bagdad gedood werden.

Momenteel wordt Manning vastgehouden in de militaire gevangenis in Fort Leavenworth, waar ze al een zelfmoordpoging zou ondernomen hebben en in hongerstaking ging omwille van de manier waarop ze als transgender behandeld wordt.

Ook Amnesty International reageerde op de vrijlating, en noemt het "een te late maar positieve stap voor de mensenrechten". "President Obama heeft haar straf terecht ingekort, maar het is veel te laat. Het is schandalig dat ze jarenlang wegkwijnde in de gevangenis, terwijl degenen over wie de informatie ging nog steeds niet voor de rechter werden gebracht", zei Margaret Huang, de directrice van de Amerikaanse afdeling van de organisatie in een verklaring.

Amnesty International ijverde ook voor de vrijlating van klokkenluider Edward Snowden, en verzamelde daarvoor meer dan een miljoen handtekeningen. Enkele dagen geleden liet het Witte Huis echter weten dat Snowden "veel en veel gevaarlijker is" dan Manning.

Bron: Belga