Voorzittersverkiezing EU-Parlement – Opnieuw zes kandidaten tijdens derde stemronde

Voorzittersverkiezing EU-Parlement - Opnieuw zes kandidaten tijdens derde stemronde
Voorzittersverkiezing EU-Parlement - Opnieuw zes kandidaten tijdens derde stemronde

In het Europees Parlement hebben opnieuw zes kandidaten aan de derde ronde van de voorzittersverkiezing deelgenomen. Na de tweede ronde werd er druk overleg gepleegd om te zien of er tussen de verschillende fracties akkoorden gesloten konden worden, maar dat leverde dus niets op. De ECR-fractie van kandidaat-voorzitter Helga Stevens (N-VA) roept topfavoriet Antonio Tajani intussen op om zich te distantiëren van de deal die zijn EVP met de liberalen van Guy Verhofstadt gemaakt heeft. De derde ronde werd iets na 17.30 uur gehouden. De parlementsleden konden opnieuw hun stem uitbrengen voor Antonio Tajani (EVP), Gianni Pittella (S&D), Helga Stevens (N-VA/ECR), Jean Lambert (groenen), Eleonora Forenza (extreemlinks) of Laurentiu Rebega (extreemrechts). Na de tweede ronde lagen Tajani met 287 stemmen en Pittella met 200 stemmen duidelijk op kop. Pogingen van de twee Italianen om een absolute meerderheid rond zich te verzamelen, leverden geen resultaat op.

Er werd in de aanloop naar de derde ronde volop gespeculeerd dat Stevens zich zou terugtrekken en dat de ECR zich bij de EVP en de ALDE zou aansluiten. Maar finaal besliste Stevens om in de race te blijven. Intussen stuurde haar fractie-voorzitter Syed Kamall een communiqué uit waarin hij stelt dat de ECR-leden Tajani pas zullen steunen als hij zich van het akkoord met de liberalen distantieert. “We zijn het met de EVP en de ALDE eens dat Europa in crisis verkeert, maar we kunnen geen agenda aanvaarden die staat voor nog meer van de mislukte gecentraliseerde aanpak van het verleden”, zegt hij.

Als geen van de zes kandidaten bij de derde ronde een absolute meerderheid haalt, nemen de twee koplopers het in een vierde en laatste ronde rechtstreeks tegen elkaar op. Wie dan een gewone meerderheid haalt, wordt de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement en mag Martin Schulz opvolgen.

Bron: Belga