Zweedse vroedvrouwen geven cursus ‘bevallen in de wagen’

Twee Zweedse vroedvrouwen zijn begonnen met een cursus ‘bevallen in de wagen’ voor jonge ouders. De opmerkelijke opleiding komt er nadat de materniteit van een Noord-Zweeds ziekenhuis moet sluiten.

Samen met een collega leert Stina Näslund ouders in spe hoe ze moeten reageren als de bevalling begint tijdens een lange rit. Geen overbodige oefening, want vanaf eind januari sluit de kraamafdeling in Solleftea. Dat heeft als gevolg dat de meest nabije materniteiten plots meer dan honderd kilometer rijden zijn.

“De dichtstbijzijnde kraamklinieken zijn 120 à 200 kilometer rijden, door winterse en donkere omstandigheden en met slechte gsm-ontvangst. Alles kan dus gebeuren: een ongeluk, pech, je rijdt van de weg … Je moet op het ergste voorbereid zijn, zelfs als het zelden voorvalt’, vertelt Näslund aan The Local. Naast de praktische zaken om een lange reis voor te bereiden, wordt er ook besproken wat er moet gebeuren als de bevalling in de wagen begint.

“We hebben altijd een materniteit gehad in Solleftea, dus over twee weken kampen we met een nieuwe situatie wanneer de afdeling sluit. Het is natuurlijk een economische kwestie. Ze hopen zo miljoenen kronen te besparen, maar voor mij voelt het alsof ze het leven uit een gemeenschap wringen”, besluit de vroedvrouw.