Europees parlement stemt over nieuwe voorzitter

Op 17/01 kiest het Europees parlement een nieuwe voorzitter. Het belooft een spannende verkiezing te worden.

Oorspronkelijk was er helemaal geen sprake van een verkiezing. De christendemocraten, socialisten en liberalen hadden een akkoord. De socialistische parlementsvoorzitter Martin Schulz (S&D) zou in 2017 een stap opzij zetten en men zou een christendemocraat van de EVP op zijn stoel zetten. Die afspraak hield echter niet stand. De socialisten zagen het niet zitten dat de EVP dan alle topjobs zou invullen. Ze hebben immers ook al de commissievoorzitter (Jean-Claude Juncker) en de Europese president (Donald Tusk) in hun rangen.

Geheim

Dus komt er een geheime stemming. Er zijn zeven kandidaten, waarvan Antonio Tajani (EVP, foto rechts), Gianni Pitella (S&D, links) en Guy Verhofstadt (ALDE, midden) de belangrijkste mededingers zijn. De anderen zijn de Belgische N-VA-politica Helga Stevens (ECR), de communiste Eleonora Forenza (GUE), de groene Jean Lambert (EGP) en de extreem-rechtse Laurentiu Rebega (ENF).

Sleutel in handen

Aangezien de EVP de grootste fractie is, maakt de Italiaan Tajani de meeste kans. Er is echter een absolute meerderheid nodig, en die heeft de EVP niet. Iedereen moet dus op zoek naar steun buiten de eigen fractie. Op die manier zouden de kleinere anti-Europese partijen wel eens de sleutel in handen kunnen hebben.

Zo zou Pitella, ook een Italiaan, de uiterst linkse GUE opvrijen. Verhofstadt probeerde de populisten van M5S aan boord te krijgen, maar dat mislukte. Daardoor lijken zijn kansen aanzienlijk geslonken te zijn.

Als na drie stemrondes nog niemand een absolute meerderheid behaald heeft, volgt er een vierde en laatste ronde met de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben. In dat geval lijkt de strijd te zullen gaan tussen de Italianen Tajani en Pitella.