Slag om Mosoel – Dertigtal burgerdoden bij Amerikaans bombardement

Een dertigtal burgers is omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval donderdag op de wijk al-Jadida van de Iraakse miljoenenstad Mosoel. De door de VS geleide coalitie meldde zaterdag te onderzoeken of de slachtpartij inderdaad haar werk was. Intussen waarschuwen de Verenigde Naties dat ongeveer de helft van de doden die zijn gevallen bij de operatie om de stad op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te heroveren, burgers zijn. Volgens (minimalistische) officiële cijfers heeft de coalitie tot dusver 188 burgers als collateral damage omgebracht. Waarnemers stellen dat dit aantal veel hoger ligt. In de strijd om Mosoel hebben de Iraakse troepen, bijgestaan door onder andere de VS-coalitie, de universiteit van de stad in handen gekregen. Ongeveer 40 procent van de stad zou intussen bevrijd zijn. In het nog niet heroverde westelijke deel van de stad zitten nog ongeveer 750.000 burgers als ratten in de val.
In tegenstelling tot de slag om Oost-Aleppo in Syrië is de berichtgeving over de strijd om Mosoel erg minimaal, hoewel in de Iraakse stad minstens een tienvoud aan burgers gegijzeld wordt door jihadisten.
Mosoel is de laatste Iraakse stad die nog in IS-handen is. De militaire operatie tegen de stad begon in oktober vorig jaar en verliep minder vlot dan verwacht. Eerdere bevrijdingen, zoals van de steden Ramadi en Fallujah, gingen gepaard met veel bloedvergieten.

bron: Belga