Justitie opent jacht op oud zwart geld

Het parket van Oost-Vlaanderen vervolgt een 90-jarige vrouw en haar zoon voor zwart geld dat ze al decennia achterhouden in Luxemburg. De fraude is zowat 40 jaar oud en al lang verjaard. Maar het parket heeft de meer dan 12 miljoen euro toch in beslag genomen. Op basis van de witwaswet wil het parket het volledige bedrag verbeurd laten verklaren, zo schrijft De Tijd zaterdag. De krant spreekt van een “voorbeeldzaak”. Als het parket gelijk krijgt, is dat een belangrijk precedent om te jagen op nog meer oud zwart geld dat nooit is geregulariseerd, klinkt het. De zaak wordt vrijdag ingeleid voor de correctionele rechtbank van Gent.
Volgens fiscalist Luc Vanheeswijck maakt het parket een goed kans om te slagen in zijn opzet. Buiten proportie, maar juridisch mogelijk, stelt hij.
Bovendien wil de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) nog een stap verder gaan. De dienst laat juridisch onderzoeken of de fiscus zelf oud zwart geld voor de strafrechter kan brengen, zonder via het parket te moeten passeren. Er zouden zo veel meer witwaszaken opgestart kunnen worden.

bron: Belga