Gemeentelijke rampenplannen aan kust opgeheven

Gemeentelijke rampenplannen aan kust opgeheven

In de kustgemeenten zijn de gemeentelijke rampenplannen opnieuw opgeheven. Die beslissing komt er nu het springtij minder hoog zal pieken dan voorzien. Dat bevestigt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. Vrijdagochtend beslisten de kustgemeenten één na één om het gemeentelijk rampenplan opnieuw in te trekken. Het waterpeil zal normaal op 560 cm TAW (Tweede Algemene Waterpassing) komen, met een marge van ongeveer 20 centimeter, terwijl eerdere prognoses uitgingen van 620 cm. Komende nacht, bij het volgende springtij, wordt wel nog 590 cm TAW verwacht, dus waakzaamheid blijft nodig.

“Ik stel toch voor dat de crisiscellen actief blijven. Er is een marge en het weer is geen exacte wetenschap”, aldus provinciegouverneur Carl Decaluwé. Hij blijft ook oproepen om vrijdag niet af te zakken naar de kust. Oostende had toeristen warm gemaakt om de natuur en de kracht van de zee komend weekend te komen aanschouwen, maar pas vanaf het weekend.

De genomen maatregelen blijven wel gehandhaafd. Zo blijven de zandzakjes, onder meer in Nieuwpoort en Oostende, zeker nog tot zaterdag liggen. De stormmuur op de zeedijk van Oostende blijft zelfs nog tot maandag staan. Gouverneur Decaluwé staat achter de genomen maatregelen van de afgelopen dagen. “We hebben allemaal de waarschuwingen en verwachtingen binnen gekregen, dus de maatregelen waren zeker nodig.”

bron: Belga