Amerikaanse zender C-SPAN schakelt plots over naar Russia Today

De Amerikaanse politieke zender C-SPAN is donderdag een kort onderbroken geweest door een uitzending van de Russische staatszender Russia Today. De zender onderzoekt de zaak, maar gaat ervan uit dat een technische fout aan de oorsprong lag van het incident. De Cable Satellite Public Affairs Network (CSPAN), die live zittingen in het parlement, speeches of andere evenementen in het publieke domein, zond rond 14.00 uur (20.00 uur Belgische tijd) een debat uit in het Huis van Afgevaardigden. Plots werd de uitzending onderbroken door “Worlds Apart”, een Engelstalige uitzending op Russia Today, waarop de Amerikaanse verkiezingen werden besproken.
“Terwijl Amerika nog bekomt (van de verkiezing) op een emotionele manier, kijken veel mensen in heel de wereld op een kritische manier naar de recente verkiezingen in de VS om te zien of ze hun eigen verkiezingspolitiek moeten herbekijken”, zei presentatrice Oksana Boyko voordat ze haar gast, de voormalige vice-secretaris van de VN Shashi Tharoor, introduceerde. De onderbreking duurde ongeveer zeven minuten.
C-SPAN liet weten het voorval te onderzoeken. “Aangezien RT een van de zenders is die we regelmatig monitoren, gaan we ervan uit dat het om een intern probleem ging”, aldus de zender in een mededeling.
Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten speelde Russia Today een rol in de campagne van de Russische president Vladimir Poetin om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. De Russen zouden onder meer een propagandacampagne hebben gevoerd en vals nieuws hebben verspreid.

bron: Belga