Duurzaam soldenshoppen? Zo doe je het

Foto Pexels

Toegegeven, duurzaam soldenshoppen klinkt nogal tegenstrijdig. Terwijl de schreeuwerige reclameborden in de winkels je aanmoedigen om zo snel en zoveel mogelijk te hamsteren, zou ik uitgerekend nu een warm pleidooi willen houden om te ‘consuminderen’. Waarom? Door slim te shoppen bespaar je niet alleen tijd en geld, maar bewijs je de wereld ook een dienst. Deze tips helpen je op weg.

1. Bezint eer ge begint
Boodschappenlijstjes beschermen je tegen impulsaankopen. In de supermarkt is dat handig om te voorkomen dat je je kar vollaadt met zoetigheid, tijdens het soldenshoppen vermijd je zo dat je dat te kleine en verdacht goedkope topje ondanks rationele bezwaren toch koopt.

2. Swap & share
Voordat je beslist om te betalen voor nog meer kledij in je overvolle kast, doe je er goed aan om eerst je miskopen de deur uit te werken. Organiseer een ruilavond met vriendinnen, en wie weet scoor je de nieuwe trends wel gewoon bij hen.

3. Niet kopen, wel lenen
In april vorig jaar heeft de eerste kledingbibliotheek in Antwerpen de deuren geopend. Bij Les rebelles d’Anvers vind je merkkledij van een breed arsenaal van ontwerpers en je kan kiezen of je werkt met een beurtenkaart dan wel een maandabonnement. Om één kledingstuk uit te lenen betaal je 35 euro, voor een maandabonnement met een onbeperkt aantal stuks 50 euro.