Britten willen tunnel bouwen vlakbij Stonehenge

Stonehenge
AFP / L. Neal

Vlak bij Stonehenge komt een nieuwe verkeerstunnel. De Britse regering heeft controversiële plannen voor de bouw goedgekeurd, tot chagrijn en zorg van tegenstanders.

De tunnel maakt deel uit van een groter plan om de weg A303 te verbeteren. Automobilisten en truckers kunnen daar vaak van het uitzicht op het prehistorische monument genieten omdat ze in de file staan.

Op zich zijn critici niet tegen de tunnel, maar ze vinden dat die een stuk langer moet worden, zodat het landschap wordt ontzien. Ze vrezen “onherstelbare schade” aan het landschap eromheen, dat volgens hen net zo waardevol is.

“De stenen van Stonehengte staan in het hart van het belangrijkste en best bewaarde steentijdlandschap ter wereld. De plannen van de overheid brengen deze unieke plek in gevaar”, citeert The Guardian historicus Dan Snow, die voorzitter is van de Britse Raad voor Archeologie.

Eerder bekeek werelderfgoedorganisatie Unesco de plannen ook, maar maakte toen geen bezwaren.

Het zal wel nog even duren eer de tunnel daadwerkelijk klaar is. De bouw begint pas in 2020 en pas negen jaar later zullen de eerste auto’s erdoor kunnen rijden.