Filipijnen schenken gratis pil aan 6 miljoen vrouwen

AFP PHOTO / NOEL CELIS

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil aan zes miljoen vrouwen gratis anticonceptiepillen geven. Zo wil hij ongewenste zwangerschappen voorkomen.

In eerste instantie moeten de 2 miljoen armste vrouwen tegen 2018 gratis anticonceptie krijgen. Duterte heeft een wet ondertekend die dat mogelijk maakt. De maatregel komt er nadat uit een VN-rapport was gebleken dat de Filipijnen het enige land in de regio zijn met een stijgend aantal tienerzwangerschappen. De president sprak van een keuze «voor het leven, voor vrouwen, voor kinderen en voor economische ontwikkeling.» Het plan is bedoeld voor vrouwen die zelf de middelen niet hebben om anticonceptiepillen aan te schaffen.

Duterte zei dat een betere gezinsplanning een krachtig wapen vormt in de strijd tegen de armoede. De overheid wil de armoede terugbrengen tot 13% tegen 2022 tegenover 21,6% vorig jaar. Het departement Onderwijs zal bovendien «gendergevoelige en op rechten gebaseerde» lessen seksuele opvoeding voorzien.

Erg katholiek

De Filipijnen zijn nochtans een erg katholiek land. In het verleden heeft de katholieke kerk zich stevig verzet tegen meer anticonceptie. Verwacht wordt dat er ook nu heel wat tegenstand zal komen uit die hoek. Van de 103 miljoen inwoners hangen er meer dan 80 miljoen het katholieke geloof aan. Velen van hen kunnen zelfs als ’diepgelovig’ worden beschouwd.

Duterte is een erg omstreden president. Hij wordt ervan beschuldigd criminelen te laten vermoorden door ‘doodseskaders’. Hij noemde de Amerikaanse president in het verleden een «hoerenzoon».