Afrika Cup kleurt ook een beetje Belgisch

AFP / R. Kramdi

In de Gabonese hoofdstad Libreville gaat zaterdag de Afrika Cup van start. Met Georges Leekens en Hugo Broos zijn er ook twee landgenoten aan de slag, terwijl zestien deelnemende spelers in België hun brood verdienen.

Gastland Gabon opent het tornooi zaterdag met een duel tegen Guinee-Bissau, dat voor het eerst deelneemt aan een internationale eindronde. Later op de dag doet Hugo Broos met Kameroen zijn intrede met een groepswedstrijd tegen Burkina Faso.

Hoewel de hoogdagen van de Ontembare Leeuwen al even voorbij zijn, mikt de ex-Rode Duivel minstens op de kwartfinales. Daarin behoort een confrontatie met het Algerije van Georges Leekens tot de mogelijkheden.

De voormalige trainer van de Rode Duivels werd bij de loting ondergebracht in groep B, die beduidend zwaarder is dan de poule van Kameroen. Waar Broos het opneemt tegen Burkina Faso, Gabon en Guinee-Bissau, staat Algerije voor duels met Zimbabwe, Tunesië en Senegal. Vooral voor die laatste tegenstander is Leekens erg beducht.

«Ik zou graag onze eerste twee wedstrijden winnen, want om eerlijk te zijn zie ik ons niet winnen van Senegal», blikt hij vooruit. «Zij zijn de favorieten voor groepswinst, maar wij gaan er wel alles aan doen om op het einde van de rit de trofee in de lucht te steken en vervolgens deel te nemen aan de Confederations Cup.»

Leekens, die eerder ook al bondscoach was van Tunesië, beseft maar al te goed dat de Afrika Cup een speciaal tornooi is. «Je kan het met geen enkel andere competitie vergelijken», klinkt het. «Afrikaanse teams beginnen meestal vol aan een wedstrijd, maar de intensiteit kan doorheen de partijen ook sterk dalen. Dat is het moment waarop je als team moet toeslaan.»

De Belgische inbreng beperkt zich de komende drie weken niet tot Broos en Leekens. Maar liefst zestien spelers uit onze eerste en tweede klasse werden opgenomen in de selectie van hun land.

Vooral Anderlecht moet met Frank Acheampong (Ghana), Sofiane Hanni (Algerije) en Kara Mbodji (Senegal) drie belangrijke pionnen missen. Standard ziet dan weer Collins Fai (Kameroen), Matthieu Dossevi (Togo) en Faroek Miya (Oeganda) vertrekken, terwijl AA Gent zijn topschutter Kalifa Coulibaly (Mali) moet laten gaan. Ook KV Oostende vaardigt met Didier Ovono (Gabon), Knowledge Musona (Zimbabwe) en Sébastien Siani (Kameroen) drie spelers af.

De andere ‘Belgen’ zijn Hervé Kagé (Kortrijk, Congo), Trezeguet (Moeskroen, Egypte), Mamadou Bagayoko (STVV, Ivoorkust), Djené Dakonam (STVV, Togo), Nicaise Kudimbana (Antwerp, Congo) en Mamoutou N’Diaye (Antwerp, Mali).