Rapport Comité I rond Atar roept bijkomende vragen op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart heeft vandaag achter gesloten deuren Guy Rapaille gehoord, de voorzitter van het Comité I dat de inlichtingendiensten controleert. Op de agenda stond een rapport over Oussama Atar, die door sommigen bestempeld werd als het brein achter de aanslagen. Bij de hoorzitting met Rapaille zijn in elk geval extra vragen opgedoken waar de commissie nog antwoord op wil, luidt het. Atar is een neef van de broers El Bakraoui, die zichzelf opbliezen bij de aanslagen. Hij vertrok in 2003 naar Irak, werd begin 2004 door de Amerikanen opgepakt en belandde in het strafkamp van Abu Graib. Daar zat toen ook Abu Bakr al-Baghdadi, intussen de leider van terreurgroep IS. In november vorig jaar werd Atar door een Algerijnse IS-strijder op foto herkend als de coördinator van de aanslagen.

De onderzoekscommissie naar de aanslagen ging de voorbije weken en maanden al uitvoerig in op de broers El Bakraoui en Abdeslam, maar nog niet specifiek op Atar. Daarom werd het Comité I gevraagd een rapport op te maken rond alles wat bij de Belgische inlichtingendiensten bekend was over Atar sinds hij begin jaren 2000 op de radar verscheen.

Over de precieze inhoud van het rapport lekt voorlopig weinig uit. Wel is volgens verschillende leden sprake van nieuwe elementen die bijkomende vragen oproepen. Er zal dus extra informatie worden opgevraagd en mogelijk komen er ook nog bijkomende hoorzittingen, aldus de betrokkenen. Of het om echt zwaarwichtige nieuwe elementen gaat, wil niemand zeggen. "Maar het is in elk geval voldoende voor de onderzoekscommissie om er op door te gaan", aldus een ingewijde.

Een datum voor de nieuwe hoorzittingen met verbindingsofficier van de politie Sébastien Joris en zijn directe chef Peter Debuysscher is intussen nog niet geprikt. Volgende week zal de onderzoekscommissie vertegenwoordigers van de slachtoffers horen en zich buigen over de radicalisering in de gevangenissen. Het blijft de bedoeling om uiterlijk een jaar na de aanslagen helemaal klaar te zijn, luidt het nog.

bron: Belga