Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stopt als Vlaams parlementslid

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stopt als Vlaams parlementslid

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stopt als Vlaams parlementslid. Dat kondigde ze aan naar aanleiding van haar ‘ronde van Vlaanderen’, die ze in Staden start en waarbij ze in alle 308 Vlaamse gemeenten in gesprek wil gaan “over dingen die mensen nauw aan het hart liggen: hun werk, veiligheid, vrijheid, gezin of hoe ze de toekomst zien”. “Je kan er niet omheen dat er iets beweegt in de samenleving, dat mensen met veel vragen zitten. Ik ga op ronde van Vlaanderen en ga luisteren en in gesprek over de grote en kleine dingen van het leven, over problemen en oplossingen, want dat is de essentie van politiek”, legt Rutten uit. De Open Vld-voorzitster wil tegen oktober volgend jaar alle Vlaamse gemeenten bezocht hebben. Indien ze dat goed wil doen, leek het haar beter om haar zitje in het parlement op te geven en een kans te geven aan een nieuw talent, verduidelijkt haar woordvoerster.

In het Vlaams Parlement geeft Rutten haar plaats door aan haar opvolger, Daniëlle Vanwesenbeeck. Ze is zaakvoerder van Mastermail en won de Unizo-WomedAward als onderneemster van het jaar vanwege haar dynamisme en vernieuwende aanpak in het bedrijfsleven. “Ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging en denk dat mijn kennis uit de bedrijfswereld zeker een meerwaarde is voor de politieke debatten,” stelt Vanwezenbeeck.

Gwendolyn Rutten is daarmee de tweede Vlaamse partijvoorzitster die geen parlementair mandaat heeft. Eerder besliste ook haar sp.a-collega John Crombez om ontslag te nemen als Vlaams parlementslid. Rutten zat van 2010 tot 2014 in de Kamer, waarna ze de overstap maakte naar het Vlaams Parlement.

bron: Belga