Juncker naar Genève voor “laatste kans” op hereniging Cyprus

Juncker naar Genève voor "laatste kans" op hereniging Cyprus

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reist morgenochtend naar Genève om deel te nemen aan de onderhandelingen over de hereniging van Cyprus. “Ik wil niet al te veel dramatiseren wat er gebeurt in Genève, maar ik denk dat dit de laatste kans is om het eiland op een normale manier opnieuw samen te brengen”, zo verklaarde hij woensdag op een persconferentie in Malta. “Het is de plicht van de voorzitter van de Europese Commissie om aanwezig te zijn en te proberen de standpunten van de twee partijen dichter bij elkaar te brengen”, zo antwoordde Juncker op de vraag waarom hij naar Genève trekt terwijl de leiders van Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië aarzelen. “Het is riskant, maar wanneer het om vrede gaat, nemen zij die geen risico nemen het grootste risico.”

In Genève voeren delegaties uit het Griekse en het Turkse deel van Cyprus sinds deze week opnieuw gesprekken over een hereniging van het eiland in de Middellandse Zee dat sinds 1974 is opgedeeld. Het zuidelijke Griekse deel is sinds 2004 lid van de Europese Unie, het noordelijke Turkse deel wordt enkel door Turkije erkend.

Belangrijkste knelpunten in de gesprekken zijn het bestuur en de grenzen van een toekomstige federale staat, de teruggave van gronden en de Turkse militaire aanwezigheid. Donderdag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, Griekenland en Groot-Brittannië naar Genève. De drie landen staan sinds 1960 garant voor de onafhankelijkheid van Cyprus en gaan praten over de externe veiligheidsaspecten van een toekomstig eengemaakt eiland.

Zelfs als het tot een doorbraak komt, zo waarschuwde VN-bemiddelaar Espen Barth Eide woensdag, zal er deze week nog geen gedetailleerd en allesomvattend akkoord op tafel liggen.

bron: Belga