“Eén op de elf christenen wereldwijd wordt vervolgd”

Eén op de elf christenen wereldwijd wordt vervolgd

Van de 2,48 miljard christenen wereldwijd, worden er minimaal 215 miljoen vervolgd, of één op de elf christenen. Dat is de conclusie van de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors woensdag heeft gepubliceerd. Open Doors is een internationale christelijke organisatie die haar basis in Nederland heeft en die ondersteuning biedt aan christenen in landen waar christenvervolging plaatsvindt. Van de 50 onderzochte landen scoren er 32 hoger dan vorig jaar. In totaal worden in deze 50 landen 215 miljoen christenen in sterke tot zeer sterke mate om hun geloof vervolgd. In 21 van de 50 landen op de ranglijst is die verhouding 1 op 1: alle christenen worden daar vervolgd.
In Zuidoost-Azië nam christenvervolging het meest toe. Ook in de landen om India heen, zoals Sri Lanka, Bhutan, Vietnam en Laos worden christenen vervolgd. En in sub-Sahara Afrika vindt het extreem islamitisch gedachtengoed zijn weg in de maatschappij. “Christenen hebben nu niet alleen te vrezen van terreurgroepen als Boko Haram en Al Shabaab. Het gedachtengoed van deze organisaties vindt zijn weg in het publieke domein, zoals scholen en lokale regeringen. Fondsen uit Saoedi-Arabië geven deze trend een extra impuls. Radicale moslims gebruiken het geld om bijvoorbeeld verkiezingscampagnes van gelijkgestemden te promoten”, aldus het rapport.
Naast discriminatie neemt ook geweld tegen christenen toe. Niet alleen in India en omliggende landen, maar ook in Mexico. Daar werden in het afgelopen jaar 23 christenen vanwege hun geloof vermoord. Soortgelijke gevallen kwamen in 2016 in meer landen voor zoals Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Laos en Colombia.
Twee landen komen nieuw binnen op de ranglijst, maar stonden daar in het verleden al eens op: Sri Lanka staat nu op plaats 45 en Mauritanië is nummer 47.

bron: Belga