De Wever blikt vooruit op eredoctoraat: “Merkel zit in daden dicht bij de N-VA-lijn”

De Wever blikt vooruit op eredoctoraat: "Merkel zit in daden dicht bij de N-VA-lijn"

In een opiniestuk op de website van N-VA blikt partijvoorzitter Bart De Wever vooruit op het eredoctoraat dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel morgen ontvangt van de KU Leuven en de Universiteit Gent. “Merkel zit in daden dicht bij de N-VA-lijn. (…) De betekenis van ‘Wir schaffen das’ is geëvolueerd. Daarvoor heb ik respect. In die evolutie heeft Merkel zich een werkelijk leider getoond.”
De twee Vlaamse universiteiten lauweren Merkel “voor haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden”. Ook al zijn ze uitgenodigd, blijven veel N-VA’ers morgen weg van de uitreiking in Brussel. Ze hebben al langer kritiek op Merkels migratiepolitiek. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal wel aanwezig zijn.

N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt zich niet uit over de erkenning van Merkels carrière, maar in ieder geval heeft ze al bewezen een bekwaam leider te kunnen zijn, stelt hij. De Wever looft haar sociaaleconomische politiek en haar aanpak van de eurocrisis. “Maar”, gaat hij verder, “haar ‘Wir schaffen das’ blijft een kapitale fout. (Ze) nodigde heel de wereld – niet alleen Syrische vluchtelingen – uit naar Duitsland. En dus naar West-Europa. Het gevolg was een oncontroleerbare migratiestroom van mensen die op zoek zijn naar een beter leven, wat begrijpelijk en menselijk is. Een stroom die het absorptievermogen van verschillende Europese landen te boven gaat.”

De realiteit heeft intussen ook Merkel ingehaald, zegt De Wever. “Alles” wat hij tijdens zijn beruchte gastcollege in Gent heeft voorspeld, is volgens hem uitgekomen en veel van zijn voorstellen “zijn intussen uitgevoerd of liggen op de Europese beleidstafel”. “Ook bondskanselier Merkel heeft conform die realiteit haar beleid aangepast. Merkel heeft de oostelijke vluchtelingenstroom mee stilgelegd. Ze zegt nu zelf dat ze ‘Wir schaffen das’ niet meer zou herhalen.” Het klopt dat Merkel verklaard heeft dat het zinnetje te veel betekenis had gekregen en “een simpel motto, bijna een lege formule” geworden was. Dat Merkels minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gezegd heeft dat de EU naar Australisch voorbeeld boten met migranten op zee zou moeten onderscheppen en naar Afrikaanse landen zou moeten afleiden (“pushbacks”), is ook iets wat De Wever bevalt. Net als het “harder optreden tegen frauduleuze asielzoekers” en de versterkte grenscontroles in Duitsland.

“Merkel zit in daden dicht bij de N-VA-lijn: de buitengrenzen moeten dicht en de vluchtelingenstroom moet onder controle worden gebracht”, aldus De Wever. “De betekenis van ‘Wir schaffen das’ is geëvolueerd. En daarvoor heb ik respect. In die evolutie heeft Merkel zich een werkelijk leider getoond.” Hij hoopt dat Merkel het beleid dat ze nu voorstaat, ook op Europees niveau helpt doorduwen.

bron: Belga