“Yes we did” is conclusie van Obama

Yes we did is conclusie van Obama

President Barack Obama heeft afscheid genomen van het Amerikaanse volk. Met tranen in de ogen sprak hij de menigte toe.

«Yes we did», zei de Amerikaanse president bij zijn afscheidstoespraak in Chicago. Daarmee verwees hij naar de slogan «Yes we can», die hij hanteerde bij zijn eerste verkiezingscampagne in 2009. Tijdens zijn toespraak had Obama het over zijn verwezenlijkingen, en bedankte hij het Amerikaanse volk.

Tranen

Aan de start van zijn toespraak kreeg Obama al een overweldigend applaus van het publiek, en op het einde was zijn vrouw Michelle aan de beurt. Toen de president met tranen in de ogen «haar charme, doorzettingsvermogen, stijl en goede humeur» loofde, gaf het publiek haar een staande ovatie. «Je maakte van het Witte Huis een plek van iedereen. De nieuwe generatie legt de lat hoger, omdat ze jou als model neemt», aldus Obama.

Vreedzame overgang

Barack Obama draagt zijn titel op 20 januari over aan Donald Trump. «Binnen tien dagen zal de wereld getuige zijn van een nieuwe fase in onze democratie: de vreedzame overgang van de macht aan een volgende president die vrij verkozen werd», aldus Obama die altijd benadrukt heeft de overgang zo vlot mogelijk te willen laten verlopen.

«Ik verlaat het podium vandaag nog optimistischer over dit land dan toen ik begon. Ik weet dat ons werk heel veel Amerikanen heeft geïnspireerd, vooral de jongeren, om te geloven dat ze het verschil kunnen maken», aldus Obama, alvorens af te sluiten met de woorden «Yes we did».