Oosterweelwerf dreigt voor verkeerschaos te zorgen rond Antwerpen

Oosterweelwerf dreigt voor verkeerschaos te zorgen rond Antwerpen

Volgens een rapport dat deze week in het Vlaams Parlement wordt besproken, moeten er 30.000 auto’s minder op de wegen in en naar Antwerpen rijden om verkeerschaos te vermijden tijdens de werken voor de Oosterweelverbinding. Dat schrijft De Tijd. De stad Antwerpen werkt al aan een reeks maatregelen binnen het project Slim Naar Antwerpen, maar oppositiepartijen sp.a en Groen vinden dat “te weinig”. Mobiliteitsorganisatie VAB zegt in een reactie aan Belga dat ook bedrijven hun duit in het zakje zullen moeten doen. De Oosterweelverbinding moet een oplossing bieden voor het Antwerpse mobiliteitsprobleem door onder meer de ring rond de stad te sluiten. Tijdens de werken die daarvoor nodig zijn, dreigt er echter jarenlang ernstige verkeershinder. De stad Antwerpen wil zoveel mogelijk mensen overtuigen om voor alternatieven te kiezen zoals het openbaar vervoer of de fiets, al dan niet in combinatie met het gebruik van park & rides aan de stadsrand. Ze plant onder meer een sensibiliseringscampagne en een routeplanner die verschillende vervoersmiddelen kan combineren.

“Al vanaf juni van dit jaar verwachten we grote problemen als er niets verandert”, reageert Maarten Matienko van VAB. “Eén op de drie bestuurders zou eigenlijk een alternatief moeten zoeken en dat is niet evident, want het gaat vooral om woon-werkverkeer. Uit een bevraging van ons bleek twee jaar geleden nog dat zestig procent van de bedrijven niet vindt dat ze daarin zelf een deel van de verantwoordelijkheid dragen, maar je kan voor een oplossing echt niet alleen naar de overheid kijken.”

VAB roept bedrijven op om een screening van de eigen werknemers uit te voeren. “Voor wie bijvoorbeeld de fiets of elektrische fiets een alternatief kan zijn, kunnen dan aanmoedigende maar ook ontmoedigende maatregelen genomen worden, zoals het niet langer aanbieden van een parkeerplaats aan het bedrijf”, zegt Matienko. “Ook meer thuiswerken en glijdende uren kan een bijdrage leveren.”

bron: Belga