Jeremy Corbyn: “Geen plannen om van mij een linkse populist te maken”

Jeremy Corbyn: "Geen plannen om van mij een linkse populist te maken"

De Britse oppositielieder Jeremy Corbyn heeft ontkend dat zijn partij, het sociaaldemocratische Labour, probeert hem het imago van een linkse populist te geven, na het succes van anti-establishmentfiguren zoals de Amerikaanse president-elect Donald Trump. De in 2015 verkozen partijleider wordt verantwoordelijk geacht voor de gedaalde populariteit van zijn partij – die zit op het laagste niveau sinds 2009. Corbyn ontkende echter dat er een plan bestaat om in 2017 kiezers aan te spreken die gedesillusioneerd zijn door de politiek en de globalisering. In een interview met Piers Morgan noemde hij het bestaan van zo’n plan “meer dan lichtjes bizar”.

In een reeks van interviews, in de aanloop naar een speech over de Brexit, sprak hij over de problemen met de financiering van de Britse National Health Service en brak hij een lans voor een maximumloon, om inkomensongelijkheid aan te pakken. Corbyn noemde de Britse samenleving “gigantisch ongelijk”, en beloofde in zijn toespraak ook zijn alternatief toe te lichten.
In de Brexit-toespraak zal Corbyn waarschijnlijk zeggen dat zijn partij “niet getrouwd” is met het vrij verkeer van personen tussen Groot-Brittannië en de EU, maar dat de Britten het zich niet kunnen permitteren om de volledige toegang tot de eenheidsmarkt te verliezen.

bron: Belga