Amsterdam bouwt brug over het IJ

Amsterdam gaat een brug bouwen over de rivier het IJ. Het college van burgemeester en wethouders heeft daar dinsdag een besluit over genomen. De brug voor fietsers en voetgangers komt tussen het Java-eiland, ten oosten van het Centraal Station, en de noordelijke oever. Het snel groeiende Amsterdam-Noord krijgt daardoor een betere verbinding met de rest van de stad. Het stadsbestuur spreekt zelf van “historische maatregelen”. Wanneer Amsterdam deze ‘sprong over het IJ’ gaat maken, is nog niet precies bekend. Inwoners mogen zich eerst uitspreken over de plannen en ook de gemeenteraad moet nog een besluit nemen. Over details zoals de hoogte van de brug heeft het college nog geen besluit genomen.
Het stadsbestuur wil in de tussentijd het aantal veerponten dat dagelijks heen en weer pendelt over het IJ vergroten. Amsterdam-Noord krijgt er nog een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug bij, over het Noordhollandsch Kanaal.
Met de Noord/Zuidlijn, waar vanaf 2018 metro’s overheen rijden, wordt de verbinding tussen beide kanten van het IJ ook al beter. Mogelijk komt er een derde metrostation aan de noordkant van de hoofdstad. Het college besloot dinsdag de mogelijkheden daarvoor verder te verkennen.

Bron: Belga