Bedrijfsleren: Test je job voordat je opleiding kiest

Wil je in de grafische sector werken, maar heb je een opleiding nodig om er aan de slag te gaan? Nieuw is dat je via Bedrijfsleren een tijdje kan meelopen in je toekomstige job.

Iedereen wil op voorhand toch eens van zijn droomjob proeven. Wel, volwassenen die overwegen om in de grafische industrie te werken, kunnen voortaan een week lang hun toekomstig beroep uitoefenen voordat ze hun opleiding starten. VDAB en GRAFOC werkten samen dit Bedrijfsleren uit.

GRAFOC is het Sector- en Vormingsfonds voor de arbeiders uit de Printmedia industrie voor de Vlaamse Gemeenschap, en bekend met het probleem van de kleine 300 openstaande vacatures in de grafische sector. De sector heeft het moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden met de juiste competenties.

Zonder technische voorkennis

Als werkzoekende hoef je geen enkele technische voorkennis te hebben. En je behoudt je uitkering.
Werkgevers krijgen dan weer de kans om de werkzoekende zelf van A tot Z te vormen tot een potentiële medewerker met de nodige competenties. Hiervoor krijgen ze een financiële tegemoetkoming.

Nadien vlotter aan de slag

Het eerste proefproject binnen de printmedia-industrie in Oost- en West-Vlaanderen werpt zijn vruchten af.
33 bedrijven schreven zich effectief in om het Bedrijfsleren in hun bedrijf toe te passen. Tien bedrijven passen deze opleidingsvorm actief toe. Van de 33 cursisten die startten, hebben er al acht hun opleiding beëindigd. Vier werkzoekenden zijn via een IBO-contract (individuele beroepsopleiding) aan de slag. De vier andere werkzoekenden hebben een vaste tewerkstelling.
Op basis van deze succesvolle ervaring wordt dit project dit jaar verdergezet en uitgebreid naar andere sectoren.

www.grafoc.be
www.vdab.be


Dit artikel werd u aangeboden door Metro-partner VDAB en GRAFOC.
Foto: GRAFOC.be