Meer dan helft Belgen voorstander van meer snelheidscontroles

Meer dan helft Belgen voorstander van meer snelheidscontroles

Meer dan de helft van de Belgen, 58 procent, is te vinden voor het verder opdrijven van het aantal snelheidscontroles. Dat blijkt uit de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). De organisatie peilde voor het vijfde jaar op rij naar de opvattingen over verkeersveiligheid. Ze ondervroeg daarvoor 2.100 Belgen ouder dan zestien. Uit de resultaten blijkt dat een meerderheid voorstander is van meer snelheidscontroles, 25 pct is tegen. Ook het draagvlak voor meer alcoholcontroles is groot: 73 pct laat weten die naar omhoog te willen zien gaan. De Belg is ook voorstander van het verplichten van fluohesjes voor fietsers en voetgangers in het donker (67 pct) en het alcoholslot voor recidivisten (81 pct).

De wagen blijft overigens de belangrijkste manier om zich te verplaatsen in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel gebruikt slechts 22 pct hoofdzakelijk de auto: meer mensen nemen er het openbaar vervoer of de fiets. Die laatste is vooral populair in Vlaanderen en Brussel: slechts 1 pct van de Walen fietst regelmatig.

Uit het onderzoek van het BIVV blijkt ook dat 72 pct van de respondenten buiten de bebouwde kom de snelheidslimieten durft te overschrijden. In het algemeen vertonen jongeren vaker risicogedrag dan ouderen. Dat geldt voor snelheidsovertredingen, rijden bij vermoeidheid en bellen achter het stuur.

Het algemene verkeersONveiligheidsniveau is de laatste 5 jaar trouwens niet spectaculair veranderd. Er zijn wel enkele gewestelijke verschillen in het veiligheidsgevoel. Zo voelen fietsers zich duidelijk veiliger in Vlaanderen dan in de andere gewesten. Bromfietsers en vrachtwagens voelen zich onveiliger in Brussel dan in de rest van België.

bron: Belga