FIFA beloont Atlético Nacional met Fair Play Award

door
Belga
Leestijd 2 min.

Atlético Nacional heeft de FIFA Fair Play Award gekregen op de eerste editie van 'The Best FIFA Football Awards' in het Zwitserse Zürich. De Colombiaanse club had eind november voorgesteld om de Copa Sudamericana aan het Braziliaanse Chapecoense te schenken, als eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash nabij de Colombiaanse stad Medellín. Bij de ramp nabij Medellín kwamen op 28 november 71 mensen om het leven, onder wie 19 voetballers van Chapecoense. Zes personen overleefden de crash. De Braziliaanse club was onderweg naar Colombia waar het in de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse versie van de Europa League, tegen Atlético Nacional zou voetballen. Na de vliegtuigcrash vroeg Atlético om de trofee aan Chapecoense te geven. Uiteindelijk deed de Zuid-Amerikaanse voetbalbond (CONMEBOL) dit op 5 december.

Atlético Nacional eerde de slachtoffers eveneens in zijn stadion op het tijdstip dat de bewuste wedstrijd normaal zou plaatsvinden. De club had zijn supporters uitgenodigd om in witte kledij en met kaarsen naar het stadion af te zakken, waar ze samen met de supporters van Chapecoense "hun emoties deelden en geweend hebben om de verloren levens", aldus de FIFA in een persbericht.

"Het ging om een grote finale en plots sloeg een tragedie toe bij onze tegenstander. Het is een moment dat je niet kan beschrijven en dat je heel moeilijk kan verteren", verklaarde Atlético-voorzitter Juan Carlos de la Cuesta, nadat hij de award had ontvangen uit handen van voormalig Barcelona-verdediger Carles Puyol. "We hebben geprobeerd op de meest waardige manier om te gaan met deze situatie."

bron: Belga