Vn-secretaris-generaal Guterres eert overleden Mario Soares als “man van de vrijdheid”

Vn-secretaris-generaal Guterres eert overleden Mario Soares als "man van de vrijdheid"

Mario Soares was een “man van de vrijheid, die wilde dat iedereen vrij kon leven en zijn hele leven heeft gevochten om die hoop werkelijkheid te laten worden”. Zo roemt de nieuwe VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in een mededeling de overleden Portugese socialistische ex-premier en -president. Guterres, zelf een Portugese socialist, heeft nauw samengewerkt met Soares, die de “vader van de Portugese democratie” wordt genoemd. Hij was onder meer premier tijdens de laatste maanden van Soares’ presidentschap in 1995-1996. “Zijn engagement voor de vrijheid en de democratie maken van hem een van de weinige politieke leiders van een Europees en globaal kaliber”, aldus Guterres over Soares, die de eerste secretaris-generaal was van de Portugese socialistische partij, opgericht in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Guterres was zelf ook gedurende tien jaar voorzitter van de PS.
“De vrijheid was steeds zijn fundamentele waarde”, zegt Guterres. “We hebben een groot deel van de democratie, vrijheid en het respect voor de fundamentele rechten aan hem te danken, waarvan alle Portugezen de afgeloppen decennia hebben kunnen profiteren, en die vandaag nog steeds belangrijke waarden zijn in ons land.”
Guterres wijst er ook nog op dat Soares ook op internationaal niveau hoge toppen scheerde, onder meer door zijn inspanningen voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de onafhankelijkheid en het recht op zelfbeschikking van de Afrikaanse door Portugal gekoloniseerde gebieden.
Soares overleed zaterdag op 92-jarige leeftijd.

bron: Belga