Senator Ted Cruz ontmoet presidente Taiwan tot ongenoegen van China

Senator Ted Cruz ontmoet presidente Taiwan tot ongenoegen van China
Senator Ted Cruz ontmoet presidente Taiwan tot ongenoegen van China

Senator Ted Cruz van de Verenigde Staten heeft zondag de presidente van Taiwan ontvangen, Tsai Ing-wen. Chinese diplomaten hadden daar bezwaren tegen geuit, maar daar trok Cruz zich dus niets van aan.
De Republikein Ted Cruz, die het bij de voorverkiezingen van zijn partij moest afleggen tegen Donald Trump, zegt in een persbericht dat hij met de presidente praatte over de verkoop van wapens, diplomatiek verkeer en economische relaties. De ontmoeting vond plaats in Houston, Texas. “Het moet een prioriteit zijn om de economische samenwerking tussen onze twee landen te versterken”, zegt Cruz.
Maar de conservatief zegt ook dat de Chinese diplomatie vroeg om de ontmoeting niet te laten doorgaan. “Kort voor onze afspraak kreeg de parlementaire delegatie van Houston een opmerkelijke brief van het Chinese consulaat waarin de parlementsleden van het Congres gevraagd werden om presidente Tsai niet te ontmoeten en de één-China-politiek te respecteren. De Volksrepubliek China moet begrijpen dat wij in de Verenigde Staten zelf beslissen welke bezoekers we ontmoeten. De Chinezen geven ons geen vetorecht over de mensen die zij ontmoeten. Wij blijven ontmoeten wie wij willen, de Taiwanezen inbegrepen.”
Tsai Ing-wen verblijft in Houston van 7 tot 8 januari, om vervolgens naar Centraal-Amerika te reizen. Op de terugreis houdt ze halt in San Francisco, op 13 en 14 januari. China had in december aan de VS gevraagd om de presidente uit het land te weren.
President Donald Trump veroorzaakte al bijna een diplomatiek incident, nadat hij vlak na zijn verkiezing Tsai Ing-wen via telefoon had gesproken. Op de vraag of hij de presidente zal ontmoeten, zei Trump op 1 januari dat hij “voor 20 januari geen enkele ontmoeting heeft”, dus tot de dag dat zijn ambtstermijn begint.

Bron: Belga