Ivoriaanse militairen komen in opstand

Muiterij binnen Ivoriaanse leger: rust teruggekeerd na akkoord
Muiterij binnen Ivoriaanse leger: rust teruggekeerd na akkoord

In Ivoorkust zijn militairen dit weekend in opstand gekomen. Ze eisten betere leefomstandigheden en een hoger loon.

De opstandige soldaten stalen wapens uit politiekazernes en blokkeerden invalswegen. er werden schoten gehoord in een militair kamp in de hoofdstad Abidjan. De opstand begon in Bouake, de tweede stad van het land, maar breidde zich snel uit naar andere steden.

Gijzeling

Zaterdag hielden de muitende militairen twee uur lang minister van Defensie Alain Richard Donwahi en een aantal medewerkers gegijzeld. Tot die actie werd besloten omdat ze het niet eens waren met het akkoord dat president Alassane Ouattara even daarvoor had voorgesteld. De Defensieminister leidde de onderhandelingen in opdracht van de president. Later werd er toch een akkoord bereikt, waarna de rust weerkeerde. De opstand deed denken aan die van 1999, toen ontevreden soldaten een staatsgreep pleegden.

President

President Ouattara riep de soldaten nog op om opnieuw naar hun kazernes te gaan, «zodat we de uitvoering van deze beslissingen in een rustige sfeer kunnen laten verlopen». Hij wees er ook op dat het gedrag van de soldaten «niet de juiste manier is om eisen te stellen».<