Van Aert tovert BK om tot onemanshow

Belga / E. Lalmand

Op het Belgisch kampioenschap in Oostende heeft Wout van Aert alle verwachtingen ingelost. De wereldkampioen degradeerde de concurrentie tot toeschouwers en verlengde zo zijn titel.

Vooraf stond het al zo goed als vast dat Van Aert zichzelf zou opvolgen, hoe hard hij in de aanloop naar het BK ook zijn best deed om de verwachtingen te temperen. Vergeefse moeite, want al na drie minuten lag de strijd om de driekleur in een beslissende plooi.

Van Aert draaide van bij de start de gashendel open en had na amper één ronde al een voorsprong van 17 seconden bij elkaar gefietst. De rest kon het verschroeiende tempo van de Crelan-Charles-renner gewoon niet volgen, waardoor het Belgisch kampioenschap uitdraaide op een demonstratie.

Bij het ingaan van de slotronde had Van Aert zo een bonus van bijna anderhalve minuut. En dat tot zijn eigen verbazing.

«Ik had zelf niet verwacht dat ik op die manier zou winnen», bleef hij bescheiden. «Op zo’n manier de driekleur pakken doet deugd. Ik heb er dan ook echt van genoten. Een lange solo, dat zijn de mooiste overwinningen die je als crosser kan behalen.»

De strijd om de overige podiumplaatsen was een stuk spannender. Een heleboel renners kwam daarvoor in aanmerking, maar het was Laurens Sweeck die als eerste probeerde om een kloof te slaan. Hij werd echter teruggefloten door Kevin Pauwels, die na een mindere start nog stevig kwam opzetten.

Pauwels legde zo beslag op de tweede plaats, voor Sweeck en Tim Merlier. Toon Aerts, die vooraf getipt werd als de grootste concurrent voor Van Aert, finishte als vijfde.

Morgen krijgt de nieuwe Belgische kampioen meteen al een eerste kans om zijn tricolore trui te showen. In het West-Vlaamse Otegem komt hij aan de start van de Weversmisdagcross, de traditionele herkansing voor het BK.

Naast Van Aert waagt onder meer ook Nederlands kampioen Mathieu van der Poel er zijn kans.