Couppoging Turkije – Ruim 6.000 getroffen door nieuwe ontslaggolf

De Turkse autoriteiten hebben opnieuw meer dan 6.000 mensen de laan uitgestuurd in het kader van de zuiveringsactie na de mislukte staatsgreep in juli. Dat blijkt uit drie decreten die in het Turkse staatsblad werden gepubliceerd. Het gaat om 2.687 agenten, 1.699 ambtenaren van het ministerie van Justitie, 838 werknemers van het ministerie van Volksgezondheid en nog enkele honderden ambtenaren van andere ministeries. Daarnaast werden ook 631 academici en 8 leden van de Raad van State ontslagen.
Voorts blijkt uit de decreten dat meer dan tachtig verenigingen worden opgedoekt omdat “hun activiteiten schade toebrengen aan de veiligheid van de staat”. Ook wordt vermeld dat Turkse burgers in het buitenland van hun staatsburgerschap kunnen worden beroofd als ze niet binnen de drie maanden terugkeren nadat ze door de Turkse autoriteiten werden teruggeroepen.
De Turkse regering neemt de maatregelen op grond van de noodtoestand die na de couppoging op 15 juli werd ingesteld, en die dinsdag opnieuw werd verlengd tot april. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt ervan gebruik om grootschalige zuiveringsacties op te zetten tegen oppositieleden en vermoedelijke Gülen-aanhangers. De in de Verenigde Staten levende prediker Fethullah Gülen wordt door Erdogan verantwoordelijk geacht voor de mislukte staatsgreep. Bij de zuiveringsacties werden al meer dan 41.000 mensen opgepakt en meer dan 100.000 mensen ontslagen.

Bron: Belga