Belgen in het buitenland - Arsenal vermijdt replay tegen Preston in FA Cup dankzij laat doelpunt van Giroud

Arsenal heeft zich zaterdag met een 1-2 overwinning tegen Preston geplaatst voor de zestiende finales van de FA Cup. Olivier Giroud maakte in de slotfase het doelpunt van de kwalificatie. Marnick Vermijl speelde bij Preston de volledige wedstrijd in het hart van de verdediging. De wedstrijd tegen het grote Arsenal kon voor Preston, de eerste landskampioen ooit in Engeland, niet beter beginnen. In de zevende minuut was het Callum Robinson die de Engelse tweedeklasser verrassend op voorsprong bracht. Wie dan verwacht had dat Arsenal een versnelling hoger zou schakelen, kwam bedrogen uit. Want het was Preston dat verschillende kansen kreeg om zijn voorsprong te verdubbelen. Ook Vermijl kwam dicht bij de 2-0, maar zijn volley ging nipt naast het doel van Arsenal-doelman David Ospina. In de tweede helft kreeg Preston echter een koude douche toen Aaron Ramsey al in de 46e minuut The Gunners opnieuw langszij schoot. Preston had lang uitzicht op een replay in Londen, tot Olivier Giroud een knappe assist van Lucas Perez naar waarde wist te schatten in de 89e minuut.

In Frankrijk heeft Guillaume Gillet zich met Nantes geplaatst voor de zestiende finales van de Franse beker. Nantes had het wel niet onder de markt met Blois, dat in de vijfde divisie speelt, en won moeizaam met 1-2. Mariusz Stepinski kroonde zich tot matchwinnaar bij Nantes met twee doelpunten (21., 65.). Abou Cissé scoorde tegen voor Blois (45.). Gillet werd door trainer Sergio Conceiçao na 67 minuten ingebracht om de voorsprong helpen vast te houden.

Met Baptiste Guillaume kwam ook nog een tweede Belg in actie in de Franse beker. Guillaume stond bij tweedeklasser Straatsburg aan de aftrap voor de wedstrijd tegen derdeklasser Epinal. Na 90 minuten was de tussenstand 2-2, maar in de verlengingen trok Straatsburg alsnog de lakens naar zich toe met twee doelpunten en een 4-2 eindstand. Guillaume, die uitgeleend wordt door Lille, werd na 83 minuten naar de kant gehaald.