Amerikaanse marine zet 300 manschappen in zuiden van Afghanistan in

Amerikaanse marine zet 300 manschappen in zuiden van Afghanistan in
Amerikaanse marine zet 300 manschappen in zuiden van Afghanistan in

Het marinierskorps van de Verenigde Staten gaat in de lente ongeveer 300 troepen inzetten in de felbevochten provincie Helmand, in het zuidwesten van Afghanistan. Ze zullen deel uitmaken van de NAVO-ondersteuningsmissie in de regio, zegt de Amerikaanse marine vrijdag op haar website. In totaal zitten momenteel ongeveer 10.000 Amerikaanse troepen in Afghanistan. “Task Force Southwest” zal geleid worden door brigadegeneraal Roger Turner en zal “belangrijke kopstukken binnen het Afghaanse leger en de nationale politie opleiden en adviseren”, luidt het. “Het marinierskorps heeft een operationele geschiedenis in Afghanistan, met name in Helmand.”

Helmand is een van de meest felbevochten provincies in het zuiden van Afghanistan. Bijna alle districten, op de provinciale hoofdstad Lashkar Gah na, zijn er opnieuw in handen van de taliban nadat de meeste Amerikaanse troepen er in 2014 werden teruggetrokken. Met de nieuwe operatie willen de Afghanenen en Amerikanen gebiedswinst op de taliban veiligstellen.

In een reactie laat de Afghaanse minister van Defensie Mohammad Radmanish weten blij te zijn met het “positief initiatief”. “Het zal ons helpen om onze capaciteit in de strijd tegen het terrorisme te verhogen”, zegt een woordvoerder.

Bron: Belga