Bergsporten in games opnieuw op de kaart dankzij Ubisoft

Steep

Bergsporten kwamen de laatste jaren nauwelijks aan bod in videogames. Maar dat is buiten Ubisoft gerekend, dat niet kon weerstaan aan de lokroep van de bergen.

Tijdens de E3 2016 verraste Ubisoft vriend en vijand met de onthulling van Steep, een extreme sportgame zoals we er al jaren geen meer gezien hadden. Zes maanden later ligt Steep nu in de winkels, voor iedereen die hunkert naar intense sensaties en open ruimten.

Open wereld

In tegenstelling tot gelijkaardige titels op de vorige generaties consoles, onderscheidt Steep zich op twee vlakken: Enerzijds speelt het zich af in de grote open wereld van de Alpen. En anderzijds kan je je op vijf manieren verplaatsen: wandelen, snowboarden, skiën, paragliden of met een wingsuit. Van zodra je op het witte poeder staat, ben je helemaal vrij en switch je met één klik tussen de vier extreme sporten (wandelen telt niet echt mee). Met je verrekijker kan je andere besneeuwde bergtoppen vinden en unlocken. En voor de écht onbereikbare plekken is er de helikopter.

De open wereld krioelt van de uitdagingen en beproevingen. De bediening is simpel en snel onder de knie te krijgen. Je kan alle stunts uitvoeren met de twee triggers en de twee joysticks. Op grafisch vlak valt er niet veel aan te merken op Steep. De sneeuw ziet er levensecht uit en de bergdecors zijn knap. Tot slot kan je je virtuele avatar ook helemaal personaliseren. Met het geld dat je wint in de proeven kan je een heleboel – vaak knotsgekke – accessoires en outfits kopen.

Verplicht online

Op papier klinkt dat als dolle pret, maar in de praktijk draait het net iets anders uit. Voor een game rond extreme sporten is de soundtrack bijvoorbeeld heel lauw. En het idee van de open wereld is leuk maar je loopt al snel een beetje verloren, op zoek naar de volgende challenge. Het ontbreekt de decors ook aan leven. Verwacht dus geen roofvogels of spectaculaire zoogdieren te zien tijdens je avonturen. Ubisoft heeft ze allemaal resoluut van zijn berg verbannen. En net als voor The Crew, besliste Ubisoft dat je Steep alleen maar online kan spelen. Een keuze waar lang niet iedereen happy mee zal zijn. Tot slot geeft de Franse uitgever ook niet meteen al zijn lekkernijen prijs. Wil je bijvoorbeeld ook basejumpen of sleeën, dan moet je in je buidel tasten voor extra DLC’s.

Er zaten ongetwijfeld heel wat ski- en snowboardfans al lang te wachten op dit soort game. De andere spelers zullen zich helaas vrij snel vervelen in de hopeloos lege bergen. (score: 3 op 5)

(tw)