Kamer wil achterstand naturalisaties weg tegen einde legislatuur

Kamer wil achterstand naturalisaties weg tegen einde legislatuur

De Kamer wil tegen het einde van deze legislatuur de historische achterstand aan naturalisatiedossiers hebben weggewerkt. Dat schrijft Nahima Lanjri (CD&V), voorzitter van de Kamercommissie Naturalisaties, op haar website. Het aantal achterstallige dossiers is vorig jaar gedaald van 24.716 naar 17.802. In 2014 ging het nog om 36.642 dossiers.

Belg worden is sinds 2013 een stuk moeilijker geworden. Kandidaten moeten nu minimaal vijf jaar in België zijn, een officiële landstaal kennen en aantonen dat ze hebben gewerkt aan hun integratie.

De aanvraag tot naturalisatie verloopt nu ook primair via de lokale overheid. De federale weg kan enkel nog worden bewandeld als uitzonderlijke gunst voor kandidaten die bijvoorbeeld uitblinken op sportief of wetenschappelijk vlak. Vorig jaar kwamen er bij de Kamer nog 99 aanvragen binnen.

Van de 6.914 dossiers die vorig jaar zijn weggewerkt werden er 3.505 goedgekeurd, 1.488 afgekeurd en 1.921 geklasseerd omdat de kandidaten bijvoorbeeld al Belg waren of verhuisd zijn.

Dat de achterstand is weggewerkt tegen het einde van de legislatuur betekent overigens niet noodzakelijk dat alle dossiers tegen dan ook afgewerkt zijn. In sommige gevallen wordt er bijvoorbeeld uitstel gegeven indien een kandidaat de taal nog niet goed genoeg beheerst.

bron: Belga