Kabinet-Magnette brengt opheldering na “misverstand”

Kabinet-Magnette brengt opheldering na "misverstand"

Er is een misverstand in het spel rond de uitspraken van Waals minister-president Paul Magnette over de verlichte wegwijzers. Dat zegt het kabinet van de Waalse regeringsleider. Driekwart van de lichtgevende borden in ons land is overigens van Waalse makelij. In Franstalig België werd het amper opgemerkt, maar een bedenking van minister-president Magnette in het weekblad Trends weekte aan Vlaamse zijde hevige reacties los. Tijdens het interview lijkt Magnette aan te kondigen dat alle verlichte verkeersborden boven de snelwegen zouden worden weggehaald. Enerzijds uit budgettaire overwegingen, maar ook omdat ze niet in Wallonië zijn gemaakt. Automobielorganisaties Touring en VAB betreurden intussen de “beslissing”, terwijl Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de demarche evenmin kon smaken.

Op het kabinet-Magnette heeft men het vrijdag over een misverstand. De minister-president opperde enkel de mogelijkheid om progressief over te stappen van een verouderde naar een meer recente technologie. Van die beweging zou de Waalse productie dan de vruchten kunnen plukken. Van een regeringsbeslissing is geen sprake, luidt het.

Op het kabinet van Waals minister van Openbare Werken Maxime Prévot (cdH) valt te horen dat de vervanging van de verlichte borden zeker niet aan de orde is. “Ik deel vanzelfsprekend de wens om meer Waals te consumeren. Overigens is driekwart van de lichtgevende borden in België gemaakt in Wallonië, in Herstal”, laat Prévot zich ontvallen.

De vervanging van bepaalde borden wordt dan wel onderzocht, een beslissing is er niet. “Het zou ook enkel gaan om de verouderde borden aan de zijkant en niet die boven de weg, om de veiligheid van alle weggebruikers maximaal te garanderen”, aldus nog Prévot.

Eenzelfde geluid weerklinkt bij het Waals Agentschap voor de Verkeersveiligheid. Bepaalde borden langs de wegen zouden kunnen worden vervangen door reflecterende borden, die nooit defect kunnen gaan. Hun vervanging zou echter in geen geval systematisch worden beslist, maar alleen geval per geval.

bron: Belga