Parket eist tot 15 jaar cel en sluiting bedrijven in drugproces tegen farmabedrijven

Parket eist tot 15 jaar cel en sluiting bedrijven in drugproces tegen farmabedrijven

In het proces tegen de toplui van twee Belgische farmabedrijven en een Mexicaanse drugsbaron heeft het federaal parket celstraffen van 4 tot 15 jaar gevorderd voor de verschillende betrokkenen, alsook de verbeurdverklaring van 217 miljoen euro. Het parket eiste ook een geldboete van 250.000 euro tegen één bedrijf, Andacon, alsook de sluiting van de zetels van Andacon en de andere bedrijven, Sterop en Sterop Overseas. Het probleem daarbij is dat enkel Andacon gedagvaard werd en Sterop en Sterop Overseas op het proces dus niet vertegenwoordigd zijn. Volgens het federaal parket zouden de farmabedrijven geneesmiddelen geleverd hebben aan de Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez, één van de grootste methamfetamineproducenten ter wereld. De geneesmiddelen bevatten efedrine en pseudo-efedrine, een vrij onschuldig product dat ook in hoestsiroop zit. Maar efedrine en pseudo-efedrine zijn ook de basisgrondstof om het sterk verslavende methamfetamine te maken, beter bekend als crystal meth of ice.

In België zou Figueroa-Vasquez, soms via een tussenpersoon, contact gehad hebben met onder meer Sterop, in Brussel, en Andacon, in Dadizele. Daar bestelde hij miljoenen efedrinehoudende pillen in één keer, met het vooruitzicht op meer dan 200 miljoen pillen per jaar gedurende minstens twee jaar. De Belgische leveranciers zouden de man zo aan 4 ton efedrine geholpen hebben, goed voor meer dan 66 miljoen ice-pillen en een omzet van 360 miljoen euro.

Het federaal parket eiste celstraffen van 4 en 5 jaar tegen de zaakvoerders van Sterop en Sterop Overseas, 6 jaar cel tegen een Sterop-werkneemster, 5 jaar cel tegen de voormalige zaakvoerders van Andacon, 7 jaar cel tegen een zelfstandige medewerker van Sterop Overseas, 8 jaar cel tegen diens minnares, 10 jaar cel tegen een Duits-Spaanse tussenpersoon en 15 jaar cel tegen drugsbaron Figueroa-Vasquez.

bron: Belga