Amnesty laakt wapenleveringen die oorlogsmisdaden door Iraakse milities aanwakkeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wapenleveringen uit de VS, Europa en Rusland vallen via het Iraakse leger in handen van paramilitaire sjiitische milities die zware oorlogsmisdaden begaan in Irak. Dat klaagt Amnesty International donderdag aan. De mensenrechtenorganisatie wil een strikte monitoring om te garanderen dat de wapens niet gebruikt worden door deze milities. In Irak kan het regime in zijn strijd tegen Islamitische Staat, in het bijzonder IS-bolwerk Mosoel, onder andere beroep doen op de zogenaamde Popular Mobilization Units (PMU). Het gaat om een vijftigtal sjiitische milities die wapens en geld krijgen van Bagdad en vorig jaar zelfs officieel onderdeel van het Iraakse leger werden. Volgens Amnesty bezondigen deze milities zich onder meer aan wraakaanvallen, standrechtelijke executies en folteringen van soennieten bij checkpointcontroles en detentiecentra.

Uit veldonderzoek en analyse van foto- en videomateriaal blijkt volgens Amnesty dat de PMU profiteerden van wapentransfers uit de VS, Rusland, China en Europese landen. De wapenexport naar Irak ging de voorbije jaren immers crescendo en het lukrake en slordige trackingsysteem maakt het heel moeilijk om te traceren waar die wapens belanden.

Op foto's is bijvoorbeeld te zien hoe Amerikaanse Humvees en kleine wapens die geleverd werden aan het Iraakse leger nu gebruikt worden door de PMU. Zo valt Amerikaans militair materieel soms in handen van milities als Kata'ib Hizbullah, die banden hebben met Iran. Dat land levert volgens Amnesty gewoon rechtstreeks wapens aan verwante milities in Irak.

Amnesty begrijpt dat IS een enorme veiligheidsdreiging betekent voor Irak, maar dat betekent volgens de organisatie niet dat Bagdad de ogen moet sluiten voor de mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden van de PMU. Elk militielid moet doorgelicht worden en wie verdacht wordt van schendingen, moet uit de rangen worden verwijderd. Losbandige milities moeten tot de orde worden geroepen of ontwapend en gedemobiliseerd, stelt de organisatie.

Amnesty dringt ook aan op striktere wapencontroles. "Irak moet strikte maatregelen instellen om te verzekeren dat wapenvoorraden goed beveiligd en gemonitord worden", stelt directeur Wies De Graeve van de Vlaamse afdeling. En elke exporterende staat moet aantonen dat er strikte maatregelen zijn om te garanderen dat de wapens niet gebruikt worden door paramilitaire milities voor mensenrechtenschendingen. "Tot dan zou geen enkele wapenoverdracht mogen plaatsvinden", zegt De Graeve.

bron: Belga