Chinees arrondissement vraagt inwoners om soberder te huwen

AFP / C. Stache

Het arrondissement Taiqian in de Chinese provincie Henan heeft sinds 1 januari nieuwe regels voor meer bescheiden huwelijken. De maatregels komen er om te voorkomen dat gezinnen zich in de schulden werken voor de ceremonie.

Auto’s of huizen schenken, huwen tegen betaling, geld lenen om het huwelijk te bekostigen … in het arrondissement Taiqian is het sinds 1 januari verboden. Daarnaast wordt er aangeraden om niet meer dan twaalf gangen op te dienen, de colonne van de bruid te beperken tot zes wagens, te trouwen met een gemeenschappelijke ceremonie en de waarde van geschenken onder 60.000 yuan (8.300 euro) te houden. Ook begrafenissen moeten soberder volgens de lokale overheid.

Taiqian is een relatief arme regio, maar toch tellen sommige gezinnen veel geld neer voor een bruidsschat. De kost van een huwelijk loopt er soms op tot 300.000 yuan (41.500 euro). Een behoorlijke som als je weet dat het gemiddeld jaarinkomen 3.800 yuan (525 euro) bedraagt.

De uitbundige bruidsschatten op het platteland zijn een gevolg van de eenkindpolitiek die China tot 2015 gevoerd heeft. Per 100 meisjes werden vorig jaar nog 113,5 jongens geboren. In 2004 bereikte dat zijn nationaal hoogtepunt, met 121,2 jongens per 100 meisjes.