Vijf mannen opgepakt in Bangalore na klachten over aanranding tijdens oudejaarsnacht

In India zijn minstens vijf mannen opgepakt nadat de politie een golf van klachten had binnengekregen over aanranding tijdens de feestelijkheden op oudejaarsavond in de zuidelijke stad Bangalore. Dat zegt de politie. Vrouwen werden er door een bende ongewenst betast en misbruikt. De politie deed de gemelde incidenten aanvankelijk af als onzin en zei dat ze geen klachten had ontvangen. Op tv zei de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Karnataka (waarvan Bangalore de hoofdstad is) G. Parameshwara zelfs dat “dergelijke dingen nu eenmaal gebeuren”. Later kwam hij terug op die uitspraak en zei hij verkeerd geïnterpreteerd te zijn geweest.

Pas na twee dagen, toen ook beelden van de aanrandingen op het internet werden verspreid, schoot de politie in actie. Woensdag bevestigd politiecommandant Praveen Sood dat er een onderzoek is geopend en dat er “geloofwaardig bewijs” is gevonden. Er zouden ook al zeker vijf mannen opgepakt zijn voor verhoor.

Aanrandingen en verkrachtingen zijn een veelvoorkomend probleem in India. Sinds de brutale groepsverkrachting van een 23-jarige vrouw op een bus in de hoofdstad New Delhi is de kwestie meer in de aandacht gekomen. Sindsdien werden de wetten ook strenger gemaakt, maar het aantal incidenten dat jaarlijks wordt gemeld, blijft hoog.

Bron: Belga