Trump president-elect – Trump geeft op 11 januari eindelijk persconferentie

Trump president-elect - Trump geeft op 11 januari eindelijk persconferentie
Trump president-elect - Trump geeft op 11 januari eindelijk persconferentie

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft via Twitter aangekondigd dat hij op 11 januari zijn eerste persconferentie zal geven in New York. Het is geleden van juli dat Trump nog een persconferentie hield, en de volgende Amerikaanse president heeft dan ook al verschillende keren kritiek gekregen voor zijn zeer beperkt contact met de pers. “Ik zal een algemene persconferentie houden op 11 januari in New York City. Bedankt”, aldus Trump op Twitter.
Hij had eerder aangekondigd een persconferentie te houden op 15 december, waar hij meer uitleg zou geven over de manier waarop hij het beheer van zijn immobiliënimperium zou combineren met het presidentschap om een mogelijk belangenconflict te vermijden. Het persmoment werd uiteindelijk uitgesteld naar een nader te bepalen datum.
Trump kondigde ondertussen aan dat hij de leiding van zijn bedrijf zou overdragen aan zijn kinderen, maar volgens experts zou dat het probleem van een belangenconflict niet oplossen.
Sinds zijn verkiezing op 8 november heeft Trump al enkele interviews gegeven, maar nog geen enkele persconferentie. Hij verbrak dan ook de traditie door de “press core” van het Witte Huis niet uit te nodigen kort na zijn verkiezing voor een vraaggesprek, aldus CNN. Zijn laatste persconferentie dateert van eind juli, terwijl hij tijdens zijn campagne zijn rivale Hillary Clinton net aanviel door te stellen dat ze “al 179 dagen geen persconferentie had gehouden”.
De president-elect twijfelt echter niet om op allerhande onderwerpen, waaronder de pers, commentaar te geven via Twitter.
Op 10 januari zal de ontslagnemende president Barack Obama in Chicago zijn afscheidsspeech geven, zo maakte het Witte Huis maandag bekend. Door op 11 januari zijn persconferentie te plannen, geeft Trump zichzelf dan ook een platform om te reageren op de toespraak van Obama.

Bron: Belga