Opgestapte Britse EU-ambassadeur waarschuwt voor “ongegronde argumenten”

Opgestapte Britse EU-ambassadeur waarschuwt voor "ongegronde argumenten"

De opgestapte Britse EU-ambassadeur, sir Ivan Rogers, heeft in zijn afscheidsmail de Britse diplomaten in Brussel opgeroepen om tegengas te geven aan “ongegronde argumenten en verward denken” in Londen. “Er is maar weinig ervaring in ernstige multilaterale onderhandelingen in Whitehall”, zo waarschuwde hij met het oog op de nakende onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Rogers kondigde verrassend aan dat hij er negen maanden eerder dan voorzien de brui aan geeft als Brits ambassadeur bij de Europese Unie. In zijn mail aan het personeel, waaruit Britse kranten uitvoerig citeerden, stelt Rogers dat zijn vertrek zijn opvolger de kans moet bieden om zich in te werken voor de complexe en verstrekkende Brexit-onderhandelingen dit voorjaar van start gaan.

Maar Rogers uit ook zijn ongenoegen over politici die waarschuwingen over de mogelijke valkuilen van de Brexit in de wind slaan. “Ik hoop dat jullie ongegronde argumenten en verward denken zullen blijven betwisten en nooit bang zullen zijn om de waarheid te zeggen tegen de mensen die aan de macht zijn”, schrijft Rogers, die in de mail ook bevestigde dat de Britse onderhandelingsstrategie en de structuur van het onderhandelingsteam nog steeds niet vastliggen.

Rogers kwam zelf onder vuur te liggen toen in december een mail lekte waarin de Britse diplomaat de regering waarschuwde dat de onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen Londen en de EU tot tien jaar in beslag kunnen nemen. Pro-Brexit-politici laakten zijn pessimisme en dringen nu aan op een opvolger die volop gelooft in de slaagkansen van Brexit. Daarbij zou volgens Britse media ook gedacht worden aan een politicus in plaats van een beroepsdiplomaat.

De Europese Commissie reageerde kort op het vertrek van Rogers. Ze “betreurt het verlies van een zeer professionele en zeer goed geïnformeerde gesprekspartner, hoewel die niet steeds makkelijk was”. “Hij was een diplomaat die steeds loyaal de belangen van zijn regering diende”, aldus een woordvoerster. Met de Commissie onderhandelde Rogers onder meer over de Europese toegevingen die de toenmalige Britse premier David Cameron moesten helpen om zijn land in de Europese Unie te houden. Niettemin koos een meerderheid van de Britten in juni in een referendum voor een vertrek uit de EU.

bron: Belga