Vandaag verdienden CEO’s al meer dan gemiddelde werknemer op een jaar

Britse ponden
AFP / Y. Al-Zayyat

Vandaag hebben CEO’s en andere topmannen in het Verenigd Koninkrijk meer verdiend dan de gemiddelde werknemer op een jaar. Dat blijkt uit berekeningen van de Britse denktank High Pay Centre (HPC).

Volgens de onderzoekers hebben de topverdieners vorig jaar gemiddeld 4,3 miljoen pond (omgerekend ongeveer 5 miljoen euro) verdiend. Per uur gaat het dan om 1.000 pond (omgerekend ongeveer 1.175 euro). Ter vergelijking: een gemiddelde Brit doet het met 7,2 pond (omgerekend ongeveer 8,5 euro) per uur.

Ze veronderstelden dat de grote bazen gemiddeld 12 uur per dag werken, regelmatig weekendwerk verrichten en minder dan 10 dagen vakantie nemen per jaar.

Fat Cat Wednesday

Op basis van die gegevens berekende het HPC dat de toplui vandaag om 12 uur al 28.200 pond vergaard hebben, ofwel het jaarsalaris van de gemiddelde werknemer. De organisatie doopte het fenomeen ‘Fat Cat Wednesday’.

“Deze cijfers tonen opnieuw hoe groot de inkomensverschillen in ons land zijn”, besluit de directeur van HPC Stefan Stern. Hij benadrukt dat deze immense loonverschillen demotiverend werken en dat bedrijven verplicht moeten worden om de kloof tussen de hoogste en laagste lonen publiek te maken.