Voortvluchtige verdachte van aanslag in Istanboel geïdentificeerd

Voortvluchtige verdachte van aanslag in Istanboel geïdentificeerd

Het profiel van de man die ervan verdacht wordt op oudejaarsnacht 39 mensen te hebben doodgeschoten in een nachtclub in het Turkse Istanboel, wordt steeds duidelijker. Na het verspreiden van de ‘selfie-video’ hebben sommige media ook al een naam op de verdachte gekleefd. De selfie-video van de verdachte was gisterenavond op Turkse media verschenen. In het 42 seconden durende filmpje is duidelijk het gezicht van de verdachte te zien. Volgens de Turkse media loopt hij rond in de buurt van het Taksim-plein, in het centrum van Istanboel, terwijl hij zichzelf en de omgeving filmt. De verdachte is niet te horen.

Het Koerdische agentschap Rudaw heeft ook al een naam op de verdachte geplaatst: het zou gaan om Iakhe Mashrapov, een 28-jarige man die afkomstig is uit Kirgizië. Maar de Turkse autoriteiten hebben nog geen officiële bevestiging van zijn identiteit gegeven.

Volgens de krant Hürriyet is zijn echtgenote in elk geval een van de twaalf personen die momenteel in voorhechtenis zit. Diezelfde krant had ook geschreven dat de verdachte nog in de rangen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft gevochten in Syrië.

Antiterreureenheden hebben in de afgelopen nacht in Istanboel ook nog een operatie uitgevoerd om de verdachte te vatten, zo melden lokale media nog. Er werden helikopters ingezet en straten afgezet, maar de verdachte kon daarbij niet worden opgepakt.

De Turkse overheid is ten slotte ook begonnen met het onderzoeken van honderden profielen op sociaalnetwerksites die betrokken zouden geweest zijn bij het verspreiden van haatboodschappen. Volgens vicepremier worden in totaal 347 accounts onder de loep genomen.

bron: Belga