Trump wil geen gevangenen uit Guantánamo meer vrijlaten

Trump wil geen gevangenen uit Guantánamo meer vrijlaten

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft zich uitgesproken tegen de vrijlating van bijkomende gevangenen uit het omstreden detentiecentrum Guantánamo. “Er mag niemand meer vrijgelaten worden uit Gitmo. Dit zijn extreem gevaarlijke mensen en ze mogen geen toelating krijgen om weer deel te nemen aan de strijd”, schreef Trump op Twitter. Gitmo is gangbare afkorting voor het gevangenenkamp, dat na de terreuraanslagen van 11 september 2001 werd opgericht om terreurverdachten zonder gerechtelijke procedures vast te houden. Barack Obama had in november nog aangekondigd dat hij in zijn laatste weken als president bijkomende gevangenen zou vrijlaten.
Momenteel bevinden zich nog 59 gevangenen in het kamp, waarvan er 23 recht op ontslag hebben. Het zogeheten Periodic Review Board, een raad van vertegenwoordigers uit verschillende ministeries, had al beslist dat ze geen significante bedreiging voor de veiligheid van de VS vormen en naar hun vaderland of een ander land gestuurd mogen worden.
Vele gevangenen zitten al jaren vast in het kamp zonder enige vorm van aanklacht. Obama wilde het al kort na zijn ambtsaanvaarding in 2009 sluiten, maar slaagde niet in zijn opzet. Trump had in zijn verkiezingscampagne beloofd Guantánamo open te laten.

bron: Belga