Oppositie in Mozambique verlengt wapenstilstand met twee maanden

Oppositie in Mozambique verlengt wapenstilstand met twee maanden
Oppositie in Mozambique verlengt wapenstilstand met twee maanden

De gewapende oppositiepartij Renamo gaat de tijdelijke wapenstilstand in Mozambique met twee maanden verlengen. Dat heeft Renamo-leider Afonso Dhlakama aangekondigd. De oppositiepartij had op dinsdag 27 december een bestand van een week aangekondigd, maar dat wordt nu verlengd. “Er zijn enkele kleine incidenten geweest, maar die zeven dagen zijn goed verlopen. Ik kondig daarom een verlenging van het bestand aan met 60 dagen, tot 4 maart”, zo verklaarde Afonso Dhlakama tijdens een telefonische persconferentie.
De aankondiging van de oppositiepartij komt onverwacht, omdat de vredesgesprekken tussen de regering en de oppositie op een dood spoor waren beland. Maar een reeks telefoongesprekken tussen Dhlakama en president Filipe Nyusi lijkt nu toch weer een opening te hebben gecreëerd. “Dit bestand moet een gunstig klimaat scheppen voor een versnelling van de vredesgesprekken in Maputo”, zegt Renamo daarover.

De Mozambikaanse president benadrukt in een reactie dat de verlenging van het bestand volledig voor rekening van de oppositie is, “want de regering voert geen aanvallen uit”.
Renamo was de rebellenbeweging die tijdens de Mozambikaanse burgeroorlog (1976-1992) streed tegen het socialistische bewind. In 2013 namen de rebellen opnieuw de wapens op tegen Frelimo, de partij die het land al leidt sinds de onafhankelijkheid in 1975.

Bron: Belga