Hacking van Democraten gebeurde via Nederlandse server

De Russische cyberaanval op de Amerikaanse Democratische partij is onder meer via een Nederlandse server uitgevoerd. De hackers gebruikten een Tor-server van Rejo Zenger van de Nederlandse privacyorganisatie Bits of Freedom. Dat meldt de Volkskrant maandag op haar website.
Een Tor-server is een open netwerk dat de gebruikers anonimiteit op internet geeft, door gebruik te maken van verschillende tussenliggende servers. Het systeem laat journalisten in totalitaire regimes en klokkenluiders toe om gevoelige informatie naar buiten te brengen, maar het kan ook misbruikt worden door mensen met minder goede bedoelingen.

Ook de Russische hackers die de Democratische Partij in de VS hadden aangevallen, hebben van dat netwerk gebruik gemaakt. Op de lijst met technische gegevens van het Amerikaanse Department of Homeland Security horen 140 van de 900 ip-adressen bij Tor-servers, schrijft De Volkskrant. Eén van die servers bevindt zich dus in Nederland.
Russische hackers hadden tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne cyberaanvallen uitgevoerd op computers van de Democratische Partij. Mogelijk wilden ze op die manier de verkiezingen beïnvloeden.

Naar aanleiding van die hacking had de uittredende Amerikaanse president Barack Obama donderdag nog 35 Russische diplomaten het land uitgewezen. Dat gebeurde op basis van een rapport van de inlichtingendiensten, waaruit moet blijken dat de aanvallen door de Russische overheid gesteund werden. Verschillende Amerikaanse media klagen wel aan dat het rapport geen overtuigend bewijs bevat voor die stelling.

Bron: Belga