Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor mogelijk gladde wegen in Vlaanderen zondagnacht en maandagochtend, wanneer een neerslagzone bij vriestemperaturen over het land trekt. Aan de kust zouden er niet echt problemen moeten zijn, omdat het er niet gaat vriezen. Maar meer landinwaarts daalt de temperatuur wel tot het vriespunt, waardoor de regen er kan overgaan in licht aanvriezende regen en/of (smeltende) sneeuw. “Deze winterse neerslag kan, in combinatie met vrieskoude, voor tijdelijk gladde wegen zorgen”, klinkt het in een persbericht.
De strooidiensten van het AWV strooien preventief op de autosnelwegen en gewestwegen in Vlaanderen, maar het agentschap wijst erop dat het zout door de neerslag mogelijk zal oplossen in het aanwezige water en verdwijnen via de riolering. Als dat gebeurt, kan alleen een nieuws strooibeurt de wegen weer sneeuw- en/of ijsvrij maken.
Het AWV roept weggebruikers op om hun rijgedrag aan te passen en zich, voor ze de baan opgaan, grondig te informeren over de toestand van de weg.
In de nacht van oud naar nieuw werd er ongeveer 750 ton zout preventief gestrooid. In totaal werd er deze winter al ongeveer 10.000 ton zout gestrooid, of meer dan in de hele vorige wintercampagne (9.065 ton).

bron: Belga