Reynders: “Zullen uitvoering akkoord aandachtig volgen”

Reynders: "Zullen uitvoering akkoord aandachtig volgen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders reageert tevreden op het compromis dat in Congo is bereikt tussen oppositie en meerderheid. De MR-minister vraagt wel om met dezelfde “zin voor compromis” de details van het akkoord uit te werken. Verder zal België “aandachtig zijn voor de uitvoering van deze compromistekst en voor de maatregelen die worden genomen om de democratische ruimte en de rechten en vrijheden te herstellen”, zo staat te lezen in een persbericht.

Na lang onderhandelen slaagden de meerderheid en de oppositie in Congo er zaterdagavond in een akkoord te bereiken om uit de politieke impasse te geraken. In het akkoord staat dat de presidentsverkiezingen er moeten komen voor eind 2017. Tot dan mag Kabila blijven, maar er moet wel een nationale overgangsraad worden opgericht die voorgezeten wordt door oppositieleider Étienne Tshisekedi. Daarnaast zal er een premier aangeduid worden vanuit de oppositie.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met de aankondiging van het compromis. “De tekst is een belangrijke stap naar een korte en inclusieve transitie”, klinkt het. Ons land roept de Congolese verantwoordelijken wel meteen op “om hun inspanningen met dezelfde instelling en zin voor compromis voort te zetten zodat de details zo snel mogelijk gefinaliseerd kunnen worden”.

België dringt er bij de Congolese instellingen ook op aan de de voorbereidingen voor de verkiezingen “duidelijk te maken en te intensifiëren”. Daarbij moeten de “operationele en financiële transparantie” verbeteren. “Dat zal de voorwaarden creëren voor goed beheer en externe steun, wat momenteel ontbreekt”, aldus Reynders.

België wil de zaken ook op de voet blijven volgen. “België zal aandachtig zijn voor de uitvoering van deze compromistekst en voor de maatregelen die worden genomen om de democratische ruimte en de rechten en vrijheden te herstellen. Zo zullen alle opinies in het land aan bod kunnen komen en worden de verkiezingen een authentieke reflectie van de verwachtingen van de Congolese bevolking”, besluit Reynders.

bron: Belga